Konya diş protez ve Konya protez diş fiyatları için detaylı bilgi almak için Dr. Dt. Mustafa Günbaş Özel Diş Kliniğinden randevu alarak protez diş tedavinizle ilgili tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.
Protez Nedir, Protez Diş Nasıl Yapılır?
Ağızda çeşitli nedenlerle estetik bozuklukların veya kaybedilmiş olan dişlerin yerine konan, kişilerin estetik ve fonksiyonel olarak ihtiyaçlarını gideren tüm yapay oluşumlar protezdir (takma diş).
Genel olarak diş kayıpları, diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda oluşabilmektedir. Bunun yanında bazı kazalar sonucunda da diş kayıpları meydana gelmektedir. Bu nedenle kaybedilen dişlerin yerine, fonksiyonel ve estetik olarak sağlıklı dişlerle aynı görevi görecek protezler yapılmalıdır.
Diş Protezi’nin Amacı Nedir?
Protezde, hastanın kaybolan fonksiyonları tekrar kazandırılmaya çalışılırken, aynı zamanda bozulan konuşmasının da düzeltilmesi ve estetik görünümün de daha iyi olması amaçlanmaktadır. Böylelikle büyük oranda kaybedilen ağız sağlığı düzeltilirken toplum içinde eksik ya da harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan bireylerin psikolojik açıdan da desteklenmesi sağlanır. Çünkü bu şekilde yaşamlarını (bir süre de olsa) sürdürmek zorunda kalan bireyler, öncelikle gülmeyi unuturlar.
Bu da fonksiyonel bozuklukların yanı sıra, insanlarda kendine güven duygusunun zedelenmesine neden olur. Bu tip hastalara yapılan çeşitli protezlerle insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanır.
Protez Çeşitleri
Sabit Protezler (kron-köprü benzeri yapıştırmalı protezler)
Hareketli Protezler (total ya da bölümlü protezler)
İmplant üstü protezler (sabit veya hareketli)
Sabit Protezler
Tek kronlar (tek dişin kaplanması şeklinde)
Köprüler (eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması- genelde uygulanan)
İmplant üstü protezler (çeneye yerleştirilen vida ve protezler)
Hareketli Protezler
Total protezler (Hiç diş olmayan ağızlara uygulanmaktadır. İleriki yaşlarda kullanılır)
Parsiyel protezler (Kısmen dişsiz ağızlara uygulanmaktadır. Kroşe adı verilen, dişlerin üstüne gelen kancalar veya tırnaklar kullanılmaktadır)
Hasas tutuculu protezler (Yine kısmen dişsiz ağızlara uygulanan kancası olmayan metal destekli protezlerdir)
İmplant Üstü Protezler
Sabit (bir ya da birden fazla dişe uygulanan porselen kronlar)
Hareketli (tamamen dişsiz ağızlara uygulanan total benzeri protezler)
Protezlerin Temizliği
Hareketli protezlerin temizlenmesi bir takım temizleme ajanları ile yapılmaktadır. Su içerisine konan efervesan tablet vasıtasıyla protezler temizlenmektedir. Eğer protez temizleme ajanı mevcut değilse diş fırçası ya da protez fırçası ile protez temizlenebilir. Bunun yanında bölümlü hareketli protezler ağızdan çıkarılıp, ağızdaki mevcut dişler temizlendikten sonra protez temizlenip yerine takılabilir. Ancak total protezlerde hastanın dişleri çıkarıp ağzını çalkalaması kafidir.
Niçin protezlerinizi günlük olarak temizlemelisiniz?
Aşağıdaki problemlere sebep olabilecek, plak, yiyecek artığı, ve tartar oluşumunu engellemek için günlük temizlik önemlidir:
- Görünüm ve estetik problemler,
- Ağız kokusu,
- Protez altındaki dokunun tahriş olması (iritasyonu),
- Ağızda enfeksiyon
Protezlerimi nasıl temiz tutabilirim?
Yemeklerden sonra, protezinizi suda yıkayarak yiyecek artıklarını uzaklaştırın.
Belli öğünlerden sonra, özellikle yatmadan önce, düzenli olarak protezinizi fırçalamalısınız. Bu işlem plak ve leke oluşumunu önler.
Fırçalama işleminde su ve çeşitli diş macunları veya protez bakım ürünleri kullanılır. Aşındırıcı tozlar kullanılmamalıdır. Yoksa protezin yüzeyi çizilir ve bu yüzeylerde artıklar toplanmaya ve renklenmeye başlar.
Özel protez fırçaları veya normal diş fırçaları da kullanılabilir.
Protezin tüm yüzeylerini temizlemeye özen göstermelisiniz.
Zaman zaman protezinizi, özel protez sıvılarında bekletebilirsiniz. Kimyasal maddeye maruz kalan protezinizi yıkadıktan sonra kullanmanız gerekir.
Protezin içine işlemiş lekeler ve tartarlar ancak bir dişhekimi tarafından ultrasonik araçlarla temizlenebilir.
Protezi temiz tutmanın en etkili yolu, günlük fırçalama ile birlikte haftada birkaç kez de kimyasal sıvılarda bekletmektir.
SABİT VE HAREKETLİ PROTEZLER HAKKINDA EN ÇOK MERAK EDİLENLER
HAREKETLİ PROTEZ NE DEMEKTİR?
Hasta tarafından ağıza takılıp çıkarılabilen ve eksik olan dişlerin yerini tutan protezlerdir. Üç çeşidi vardır.
Bunlar;
Parsiyel Protezler: Hastanın bazı dişleri çekilmiş, bazıları ağızda mevcut ise, çekilen dişlerin yerinin estetik ve fonksiyonel olarak doldurulabilmesi için yapılan, takılıp çıkarılabilen ve hastanın kendi dişlerine bir tutucu aygıt ile (kroşeler, hassas bağlantılar) tutturulan protezlerdir. Akrilik veya dökümden yapılan iskelet protezler şeklinde olabilirler.
Total Protezler: Hastanın ağzındaki bütün dişler çekilmişse, bu tür vakalarda hastaya akrilden takılıp çıkarılabilen bir protez yapılır. Bu proteze ‘Total Protez’ yada halk arasındaki ismiyle ‘Takma Diş’ denir.
İmmediat Protezler: Dişlerin tümünün çekildiği vakalarda, çekim yaraları iyileşip total protezleri takılıncaya kadar hasta dişsiz kalmasın diye çekimlerden hemen sonra takılan protezlerdir. Bu protezlerle, esas protezler yapılıncaya kadar estetiği ve çiğneme fonksiyonu sağlanmış olur.
PROTEZLERİMLE RAHAT KONUŞABİLECEK MİYİM?
Hareketli protezler ilk günlerde konuşmada bazı değişiklikler yaratabilir. Hasta içinde s, ş, ç, f harfleri bulunan kelimeleri defalarca tekrarlayarak ve herşeyi yüksek sesle okuyarak, doğru telafuz edemediği kelimeleri ve sesleri tekrarlayarak kısa sürede eskisi gibi normal konuşabilir.
PROTEZLERİMİN KAÇ SENEDE BİR YENİLENMESİ GEREKİR?
Yapılan protezlerin hayat boyu kullanılması söz konusu değildir. Hareketli protezlerin normalde 5 yılda bir değişmesi gerekir. Ağız içi dokularında zamanla oluşan değişiklikler protezlerin bollaşmasına ve düşmesine sebep olabilir. Böyle durumlarda yemek yemek zorlaşabilir. Bu durumun protezle hiçbir alakası yoktur. Böyle durumlarda ya protezlerin içi doldurulur veya yeni bir protez yapılması gerekir. Karar, diş hekiminiz tarafından verilecektir.
HAREKETLİ PROTEZİMİ KULLANAMAZSAM ALTERNATİFİM VAR MI?
Evet. Hareketli protezlerinizle rahat edemezseniz alternatifiniz var. İmplant ve implant üstü protezler. Özellikle alt protezlerde protezlerin tutuculuğu ve sabitlenmesi çok daha iyi olacaktır.
PROTEZLERİME HEMEN ALIŞACAK VE ESKİSİ GİBİ YİYEBİLECEK MİYİM?
Bütün hareketli protezlere alışmak zaman ister. Bu süreç hastadan hastaya da değişir. Bazı hastalar hemen, bazı hastalarda uzun sürede bu protezlere alışırlar. Başlangıçta ufak lokmalarla, dudaklar açılmadan, yavaş yavaş yemek yenmesi, yumuşak yiyeceklerin tercih edilmesi, lokmaların sağlı sollu çiğnenmesi bu sürecin kısalmasında önemlidir. Bütün hareketli protezler takıldıklarında ilk günlerde ağızda yaralara sebep olabilirler. Hastanın sabırlı olması, protezlerin vuran yerlerinin hekimi tarafından düzeltilmesine izin vermesi gerekir. Bu düzeltimler bazen 3-4 seansı bulabilir. Hastaların bu alışma süresini hekimlerinin önerilerini dikkate alarak geçirmeleri, protezlerini kendi organları imiş gibi algılamaları, kullanmaya kararlı ve sabırlı olmaları gerekir. Ama yine de hareketli protezlere alışmak 4-6 hafta zaman ister.
PROTEZLERİMİ DEVAMLI TAKACAK MIYIM?
Protezlere bir an önce alışabilmek için, bilhassa ilk günlerde devamlı kullanılması gerekir. Alıştıktan sonra yumuşak dokuların rahatlaması için, arada sırada geceleri çıkarılabilir. Gece çıkarıldıklarında protezlerin içi su dolu veya temizleme likidi dolu temiz bir kap içinde bırakılması önerilir.
YAPIŞTIRICI MACUN VEYA TOZ KULLANMAM SAKINCALI MI?
Protez yapıştırıcılarının devamlı kullanılması sakıncalıdır. Gerektiğinde kısa süreli olmak üzere kullanılabilir. Hekiminiz bu yapıştırıcıların nasıl kullanılacağını size açıklayacaktır. Alt protezlerde tutuculuk daha az olduğundan, protez yapıştırıcılarına daha çok ihtiyaç duyulur.
Google Etiket: Konya Protez Diş, Konya Diş Protez Fiyatları, Konya Özel Diş Protez Fiyatları, Konya Özel Diş Hekimleri, Konya Özel Diş hastanesi Fiyatları, Konya Selçuklu Özel Diş Poliklinikleri.