Protez Diş

Konya İmplant, Konya İmplant Fiyatları, Konya İmplant Tavsiye, Konya İmplant Yapan Yerler, Konya İmplant Diş Fiyatları, Konya İmplant Merkezi, Konya İmplant Ücretleri

Protez dişlerin tanımı, oldukça kısa ve nettir. Farklı sebeplere bağlı olarak görülen diş eksikliklerini tamamlamak ve ağız bütünlüğünü sağlamak adına yerleştirilen yapay dişler, protez olarak ifade edilir. Eksiklikler ve ağız sağlığının sekteye uğraması, protez dişler ile çözüme kavuşabilir. Protezler tek tip değildir. Rahatsızlığın durumu ve hasta – doktor kararı sonucunda uygun olan protez tercih edilir.

İnsan vücudundaki bütünsellik, birçok nedene bağlı olarak sekteye uğrayabilir. Bütünsellik bozulur ve hayat, daha zor hale gelebilir. Diş problemlerinde de aynı durum geçerlidir. Ağız içerisindeki tüm bileşenler arasında uyum bulunması gerekir. Sağlıklı bir ağzın göstergesi dişler, diş etleri ve diğer parçaların eksiksizliğidir.

Diş kayıpları yeme – içme ve konuşma gibi hayati fonksiyonları etkileyebildiği gibi psikoloji üzerinde de etki gösterir. Yapılan araştırmalar, insanlığın yüzde 7’sinin diş problemleri yüzünden gönül rahatlığı ile gülemediğini ortaya koymuştur. Bu durumun önüne geçen tedavilerden biri de protez diş uygulamalarıdır. Hem estetik görünüm hem de sağlık için en gelişmiş teknolojileri kullanır, tüm imkanlardan yararlanır. Size de sağlıklı bir ağız ve mutlu bir yaşam kalır.

Protez Diş Nasıl Kullanılır?

Protez dişlerin sabit protezler ve hareketli protezler şeklinde ikiye ayrıldığı, yukarıda da belirtilmiştir. Sabit protez dişlerin kullanımında düzenli bakım ve kontroller yeterli olacaktır. Hareketli protezler ise bir nebze daha etkin bir bakım ve kullanım gerektirmektedir.

Her öğün sonrası ve günün başlangıcı ile sonunda temizlemelisiniz.

Protez için özel olarak geliştirilmiş diş fırçalarını ve macunlarını tercih etmelisiniz.

Sabit protez kullanıyorsanız diş ipi de temin edebilirsiniz.

Hareketli protezlerin günün her saati kullanılmaması tavsiye edilir. Hareketli protezlerin yoğun kullanımı sonucunda çene kemiği üzerinde birtakım erimelere rastlanması olasıdır. Bu sebeple protezlerin, her gün en az 8 saatlik bir süre zarfında çıkarılması esastır. Ağızdan çıkarılan hareketli protezler su içerisinde ya da temiz bir bez ile sarılarak muhafaza edilebilir. Ama kusursuz bir bakım için hareketli protezlerin kimyasal temizleyici içerikli özel sıvılarda korunması elzemdir. Protezlerin sıcak su içerisinde bekletilmemesi gerektiği de unutulmamalıdır.

Protez kullanımındaki yabancılık hissini üzerinden atan hastalar, protezlerine yönelik sorumluluklarını aksatabilmektedir. Ancak protezler, kullanım süresi boyunca birçok sorumluluğu da beraberinde getirir. Protezlerin yapısını deforme edecek müdahalelerden kaçınılmalıdır. Takıp çıkarma işlemleri sırasında aşırı baskı uygulanmamalı, tutucu kısımlara hassas davranılmalıdır. Ayrıca protez tedavisi sonrasında da kontrollere düzenli olarak gidilmelidir. İlk kontrol tedaviden bir hafta sonra yapılır. Diğer kontroller için de altı aylık bir aralık belirlenir.

Protez kullanımına ilişkin bahsedilebilecek bir diğer husus, olası komplikasyonlar sonucu yapılması gerekenlerdir. Hareketli protezlerin takılmasını takriben ilk gün diş etleri üzerinde yoğun bir baskı, ağrı oluşumu ya da hassasiyet hissi, tükürük miktarının normalin üzerine çıkması gibi problemler yaşanabilir. Bunlara benzer bir problem yaşandığı an diş hekimi ile iletişime geçmek gerekir. Hareketli protezlerin ağız ile uyum yakalaması, tedavinin başarısı için önemlidir.

Protez Diş Özellikleri Nelerdir?

Ağız içerisindeki diş eksiklikleri yalnızca konumlandıkları bölgede değil, çevresindeki bölgelerde de zarara yol açabilir. Bir bölgede dişin olmaması, boşluğun sağ ve sol kısmındaki dişleri de büyük ölçüde etkiler. Boşluk yanına konumlanmış dişler zamanla eğilecektir. Ayrıca düzenli bir bakım yapılmadığı takdirde iltihap oluşacak, oluşan bu iltihap yan taraflarda yer alan dişlere de sıçrayacaktır. Diş ve diş etlerinde görülen iltihaplar da devamında daha büyük problemlere neden olmaktadır.

Protez Diş Kimlere Yapılır?

Sabit protez dişler kısmi diş kayıpları yaşamış olan hastalara uygulanır. Hareketli protezler ise tüm dişlerin kaybedilmesi halinde yapılır. Dişler arasında pozisyon bozukluğu, dişlerdeki dizilimsel sorunlar, ideal gülüş için tercih edilen restorasyonlar ve yüksek aşınma durumu yaşayan her bireye protez diş takılabilir.

Protez Diş Nasıl Bir Tedavidir?

Protez diş tedavisi yapılacak müdahaleler ve kullanılacak materyallere bağlı olarak farklılık gösteren, ortalama olarak 3 ya da 4 seans gerektiren ve yaklaşık 20 gün içerisinde kullanılmaya başlayan bir tedavidir. İlk muayene, kontroller ve bakım, protez diş tedavisinin başlıca aşamalarını oluşturur. Aşağıda, protez diş tedavisinin süreci hakkında bilgi verilmektedir.

Protez Diş Nasıl Yapılır?

Sabit diş protezlerini içeren tedavi sürecine başlamadan önce boşluğun yan taraflarında bulunan dişlerin kontrolü yapılır. Taramanın ardından çürük ya da başka bir probleme rastlandığı takdirde öncelikle bu çürüklerin ortadan kaldırılması gerekir. Çürüklerin temizlenmesi ile tedavi başlayabilir.

Bizi Arayın