Diş Dolgusu Nedir? Diş sağlığına yönelik bahsedilmesi gereken başlıca konu, beslenmedir. Şekerli gıdalar, asitli içecekler, un ve nişasta bazlı besinler ve sigara, çay, kahve tüketimi sonucu dişlerde zamanla aşınmalar meydana gelir. Bakımın aksatılması, süreci çürük ile sonlandıracaktır. Dişlerde oluşan çürükler uzun süre tedavi edilmezse ve çürüklerin boyut ve etkileri artarsa çürükler, sinir kısımlarına ulaşır. Sinir kısımlarına ulaşan çürüklere yönelik yapılması gereken tedavi de kanal tedavisi olacaktır. Ancak çürük oluşumuna mümkün olan en kısa sürede müdahale edilmelidir. Bu müdahale de genellikle diş dolgusu tedavisi ile mümkün olur. Çürüklerin yanı sıra dişlerde kırılma ya da çatlama gibi problemlere de rastlanabilir. Bu kırık ve çatlaklar darbeye bağlı olarak gelişebileceği gibi farklı etkenlerden dolayı da dişlerde kırıklar görülebilir
Diş dolgusu tedavisi ile yukarıda sözü edilen problemlerin giderilmesi amaçlanır. Yenilen gıdalar, dişler üzerinde birtakım artık bırakır. Artıkların bakterilere dönüşmesi, asit oluşumunu da beraberinde getirir. Sonuçta diş minesi zayıflar ve çürükler başlar. Dişin çürüyen kısımlarının özel yöntemler ile temizlenmesi ve temizlenen yerin yine özel olan dolgu maddeleri ile doldurulması işlemi, dolgu tedavisinin temelini oluşturur. Porselen diş ya da benzeri yöntemler ile estetik bir uyum da yakalanabilir. Tedavi sonucunda hasta çürüklerden kurtulmuş ve doğal dişi andırmayan bir dolguya kavuşmuş olacaktır.
Çürükten arındırılmış bölgenin doldurulmasında kullanılan üç farklı dolgu türü bulunur. Diş hekimleri de tedavilerde çoğunlukla bu malzemeleri tercih eder. Bunlar; amalgam dolgu, porselen dolgu ve kompozit dolgu olarak adlandırılır. Amalgam dolgu geçmiş yıllarda daha popüler olmasına karşın günümüzde kullanımı azalmıştır. Civa, bakır, kalay ve gümüş alaşımından oluşan amalgam dolgu ekonomik ve dayanıklı bir seçenektir. Yapımı da kolaydır. Ancak görünümü itibarıyla estetik açıdan tercih edilmesi güçtür. Gelişen teknolojiler, daha doğal görünüme sahip dolguları öne çıkarmıştır. Bir diğer dolgu malzemesi olan porselen, çürüğün ileri boyutlara gelmesi halinde ilk seçenek olur. Porselen diş kullanımı için diş, büyük oranda küçültülür. Kuron uygulaması yapılır ve sonucunda doğal ve estetik bir görünüm kazandırılır. Porselen dolguları ön plana çıkan özellik, uzun bir kullanım ömrüne sahip olmasıdır. Üçüncü dolgu türü olan kompozit dolgular da yine sıklıkla tercih edilen dolgu malzemeleri arasında gösterilir. Aşağıda, özel bir başlık altında incelenecek olan bu dolgu türü ışınlı dolgu olarak da adlandırılabilir. Diş hekimliği bağlamında en güncel tedavi yöntemi, kompozit dolgulardır.
Konya Diş Dolgu Tedavisi
Ağız ve diş sağlığının korunmasına ilişkin yapılması gereken başlıca şeylerden birinin dişlerin çürümesini engellemek olduğu düşünülür. Ancak beslenmeye dikkat edilmediği, çay ve kahve gibi içecekler ile sigaranın yoğun olarak tüketildiği, düzenli bakımın yapılmadığı ve yeterli özenin gösterilmediği durumlarda da çürükler kaçınılmaz hale gelir. Çürük oluşumunu engellemek, oluşan çürükleri tedavi etmekten daha kolay ve daha etkilidir. Yine de dişlerde çürükler, sık görülen problemler arasındadır. Dişlerde oluşan çürüklerin tedavisinde de sıklıkla dolgu tedavisine başvurulur.
Restoratif bir anlam taşıyan diş dolgusu tedavisi diğer tedavilere nazaran basit ve pratik bir işlem gerektirir. Uzman hekimler tarafından yapılacak dolgu işlemleri, çürük oluşumunu ortadan kaldırmada başarılı sonuçlar verecektir.
Işınlı Dolgu Nedir?
Diş dolgusu türleri anlatılırken kısa bir şekilde bahsedilen kompozit dolgu (ışınlı dolgu) hakkında daha da ayrıntılı bir bilgi vermek gerekir. Bilimsel perspektifte kompozit dolgu olarak adlandırılmasına karşın halk arasında lazerli dolgu, ışınlı dolgu, beyaz dolgu ya da estetik dolgu isimleri ile bilinen bu dolgu çeşidi, sunduğu avantajlar sayesinde dikkat çeker. Gelişmiş her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de diş dolgusu denildiğinde şu an, kompozit dolgu ilk tercih halini alır. Işınlı dolgunun malzemesi, plastik karışımıdır. Doğal diş ile aynı renkte olması, ışınlı dolgunun başlıca avantajıdır.
Tedaviler için özel olarak geliştirilmiş led ışık ve halojenlerin kullanıldığı ışınlı dolgu teknolojisinde dişin yapısı incelenir, dalga boyları ayarlanır. Her tabaka, bu özel led ışıklar ile sertleştirilir. Ortaya diş minesine yakın bir yapıda, doğal diş rengi ile uyumlu bir dolgu çıkar.
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır
Dolgu tedavisi hem hasta hem de diş hekimi için oldukça hızlı ve basit bir tedavi sürecini kapsar. Dolgu tedavisinde dental anestezi tercih edilir.
- Saptanan çürüklerin tedavisi için önce dental anestezi uygulanır. Anestezi etkisini gösterdiğinde sıra temizliğe gelir. Çürüğün bulunduğu bölüm, çeşitli frezlerin yardımı ile tamamen temizlenir, arındırılır.
- Hangi dolgunun kullanılacağı tedaviden önce belirlenmiştir. Tercih edilen dolguya uygun olacak biçimde diş, şekillendirme ve düzeltme işlemlerine tabi tutulur.
- Tercih edilen dolgu amalgam dolguysa bölgeye amalgam yerleştirilir, 24 saat sonra da cila olarak tabir edilebilecek işlem uygulanır.
- Yapılacak olan kompozit dolguysa dolgu ile diş arasındaki yapışkanlığı sağlamak adına gözenekli bir diş yüzeyi oluşturulur.
- Işıklar yardımı ile uygulanan dolgu maddesinin yapısı sertleştirilir. Kompozit dolgu, işlem sonrasında kullanıma hazır hale gelecektir.
- İşlem tamamlandıktan sonra sıra artıkların temizliğine gelir. Yine özel frezlerin yardımı ile diş çevresindeki artıklar alınır.
- Dolgu yapılan diş ile diğer dişler arasındaki yapı ve yükseklik uyumları kontrol edilir. Porselen dolgu söz konusu olduğunda bir seans daha gerekebilir.